“Advies op maat”

Sebastiaan Willems | Dienst Justitiële Inrichtingen

“Je bent vaak geneigd om nieuwe bedrijfskleding te beoordelen op hoe het eruit ziet en wat het kost. Het ontwerp is in feite maar een plaatje waarvan de consequenties en de reële kosten pas in een later stadium duidelijk worden. Er zijn heel veel keuzes die van invloed zijn op de kosten. Zo is de voorraad de grootste kostenpost. Maar onderschat ook niet de pasvorm, want daar gaan vaak de meeste klachten van dragers over. Het bijzondere aan Maan is dat zij dit hele proces omdraait. Ze werkt buttom up vanuit de drager en de organisatie en komt dan uiteindelijk met een ontwerp dat direct een groot draagvlak vindt bij de dragers.

Afgewogen ontwerp

Maan verdiept zich in de organisatie, leeft zich in in de medewerkers. Ze kijkt naar de populatie van de organisatie, de leeftijdsopbouw, de etniciteit en de specifieke lichaamskenmerken die daarbij horen, naar de aard van de werkzaamheden en de eisen die dit stelt aan kleding. Vanuit de pasvorm, het draagcomfort, de duurzaamheid, kwaliteit en wasbaarheid van materialen, een optimale matenrang met zo min mogelijk voorraad, komt ze tot een afgewogen, kostenbewust en aansprekend ontwerp.

Maan heeft een enorme staat van dienst. Ze kan vooruit- en terugredenen in de productielijn en neemt je als opdrachtgever mee in dat proces. Ze biedt inzicht in de productie, legt verschillende opties voor en legt de consequenties van keuzes uit. ‘Als je dit stiksel wilt, realiseer je dan dat het drie keer zo duur is en dat er een dubbele naald voor nodig is. Er zijn maar een paar bedrijven die dat kunnen, dus beperk je je keuze. Bij zaken waar we nog niet helemaal uit zijn, geeft ze aan: ‘Daar hoef je nu nog geen besluit over te nemen.’ Maan zorgt ervoor dat het ontwerp met een taillering leuk staat bij maatje 38, maar bij grotere maten verdwijnt die de taillering langzaam. Maan zorgt ervoor dat bedrijfskleding representatief blijft en medewerkers zich er goed in voelen.”