Veiligheid & gezondheid op het werk

Een drukknoop dwars door een vinger. Snijden met een lintmes zonder metalen beschermhandschoenen. Even een rol stof van veertig kilo optillen. Onder tijdsdruk worden veiligheidsmaatregelen al snel aan de laars gelapt. Op de werkvloer staat gebruiksgemak nogal eens op gespannen voet met veiligheid en gezondheid.

Een vinger meer of minder

Ook op het confectieatelier waar ik jarenlang leiding gaf, merkte ik dat veiligheidsmaatregelen onvoldoende werden nageleefd. En, met een plastisch chirurg als vader, was ik een gewaarschuwd mens. Aan tafel werden ons de meest gruwlijke verhalen voorgeschoteld. Arbeidsongelukken in de havens en fabrieken van Rotterdam met afgerukte vingers, vastgenagelde voeten en brandwonden door hete teer. Zo kreeg een ongedwongen bezoekje van mijn vader aan het atelier al snel het karakter van een inspectie waarbij medewerkers werden gewezen op gevaarlijke situaties ondersteund met afschrikwekkende anecdotes en bijbehorende chirugische ingrepen. De tegenwerpingen waren onveranderd: “Ik doe het al 20 jaar zo! Ik zie het zo beter! Zonder gaat veel sneller!”

Bedrijfskleding ‘op maat’

Onder druk van de arbo wetgeving slaan de meeste machines niet eens meer aan als de  beschermingskap er niet op zit. Maar de machine ziet niet of iemand veiligheidshandschoenen draagt. Of een medewerker die heel af en toe last zijn leerschort draagt. Dat zien wij wel aan de katoenen overall vol brandgaten.

In de loop der tijd heb ik heel wat meegemaakt en gezien hoe medewerkers naar eigen inzicht beschermingskleding “op maat” maken. Volgens de voorgeschreven veiligheidsprocedures korten  zij onder een afkortzaag de mouwen en pijpen van hun gecertificeerde overall in. Zo warm! Verwijderen de kleppen van de achterzakken van de lasoveral met de nijptang en bewerken het prikkende klittenband in de doortasten (openingen in de zijnaad waardoor je in je eigen kleding kan komen) met de gasbrander. De certificering EN 11612 en 11612 schrijft voor dat de doortasten van een overall afsluitbaar moeten zijn. Veel fabrikanten gebruiken daarvoor klittenband. Maar dat hoeft niet, want de doortast mag ook blind in de zijnaad worden gezet en dan hoeft die, volgens de norm, niet afsluitbaar te zijn. Het kan dus ook anders. Kledingontwerpers moeten zich verantwoordelijk voelen om met creatieve oplossingen het gat te dichten tussen veiligheid en gebruiksgemak.

Fotografie: Toon de Wit